Йълдъз Ибрахимова отбелязва 70 години на Пловдив джаз фест

мин. четене

Голямата джаз певица Йълдъз Ибрахимова ще отбележи 70-годишния си юбилей на Пловдив джаз фест, който ще се проведе от 4 до 7 ноември в града на тепетата. Концертът на 5 ноември ще се проведе в Дом на културата „Борис Христов“ и ще даде отдаде почит на огромното значение на певицата в джаз музиката. Веднага след гранд дамата на българския джаз на същата сцена ще се качи и Емет Коен, който ще гостува със своето трио.

Акцентът на концерта ще бъде върху пианистите в джаза и ще бъдат представени някои от младите звезди от международната джаз сцена. През последните 2 години пандемията сериозно ограничи концертните участия, но през 2022 г. събитието се завръща с повече събития и концерти и супер интересни артисти.

Като тромпетистката от британско-бахрейнски произход – Яз Ахмед, която ще открие Пловдив джаз фест на 4 ноември. Звездата на тромпета ще гостува у нас заедно със своя квартет. Музикалната критика отбелязва, че творчеството ѝ не прилича на нищо, което сме слушали и експерименталната ѝ музика замъглява границите между джаза и електронния саунд. Ефектът е опияняващ психеделичен арабски джаз. Яз Ахмед има 3 издадени албума и програмата на концертите ѝ включва различни точки на света.

Яз Ахмед е работила с Radiohead, Лий Scratch Пери, Transglobal Underground, Артуро О'Фарил, Наташа Атлас и др.

На 6 ноември в третата вечер на фестивала е отделена за концерт на един от най-известните фламенко-джаз пианисти – Давид Пеня Дорантес.

Той е добре познат на българската публика със съвместните си концерти с Теодосий Спасов и втория си албум “Sur”, записан в Париж, Севиля и София през 2001 г. Дорантес е и сред най-прочутите музиканти от ромски произход и е силно повлиян от джаза и от класическото си музикално образование.

В последната вечер от Пловдив джаз фест на 07 ноември американската джаз певица и автор на текстове Гретчен Парлато ще заплени публиката с хипнотизиращия си глас и своята група, част от която е един от най-интересните съвременни пианисти Тейлър Айгсти. Тази година той спечели „Грами“ за „Най-добър съвременен инструментален албум“.

През 2021 г. Гретчен Парлато издаде своя нов албум FLOR, който отдава почит на бразилската музика и е първият ѝ студиен албум за последните близо 10 години. Албумът донесе и втората номинация за „Грами“ на Парлато за „Най-добър вокален албум“ и бе описан като прекрасен синтез между американски поп, европейска класическа музика и бразилски стандарт. Парлато участва в над 85 албума и има 4 издадени албума като лидер. За първи път е номинирана за „Грами“ през 2013 г.

Plovdiv Jazz Fest се провежда с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2022 г.

Билетите за всички концерти вече са в продажба в мрежата на Еventim.

Още от вълнуващата културна програма тази есен:

 


Още по темата: