Фотоизложбата, която ни предизвиква

мин. четене

Разбираме ли същността на случващото се около нас и с нас? Виждаме ли единствено собствените си проекции? Дали не приемаме тези проекции за абсолютна истина, превръщайки ги в  индивидуална реалност, която впоследствие опитваме да наложим върху останалите?

Тези въпроси си задава авторът, както и ги задават на публиката с фотоизложбата "Реално/Привиднореално". Експозицията на визуалния артист Юлиан Табаков е част от 9-ия фестивал на "ФотоФабрика"  и се открива днес, 28 септември, в „Топлоцентрала“. Включени са фотографии и обекти в обща пространствена инсталация. 

По думите на организаторката, Еми Барух, изложбата е уговорена преди година, когато никой не е знаел, че тя ще се открие дни преди поредните избори в България, както и че в този момент, на 500 км от нас ще бушува истинска война. Затова именно, в този контекст, въпросите не спират да текат:

Кое e истинско? Това, което изглежда такова, или това, което е?

Има ли обективна реалност или съществуват толкова истини, колкото и наблюдатели?

Ако противоположни реалности се срещнат, коя от тях е по-истинна?

Превръща ли се реалното в привиднореално заради различните възприятия на всеки?

‍‍Реално/Привиднореално включва фотографските серии Вакуум и Лицето Божие, триизмерните обекти Майка и дете заедно, Черти, Подслон, Без име за спасителите и спасените и видео инсталацията Ad Infinitum.

Вакуум (2022) е серия от мало и широкоформатни фотографски изображения и кратки коментарни текстове, създавани по време на карантината от Ковид-19.

Лицето Божие (2004 – 2010) включва средноформатни фотографии, дигитални копия на хартия фото мат върху италбонд, заснети в Киев и София. Изображенията представляват алегоричен коментар върху войната в Украйна и настоящата ситуация в страната.

Ad Infinitum (2022) е 17-минутна видео инсталация върху композицията на Емил Табаков Ad Infinitum.

‍Деветият фестивал ФотоФабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

Още интересни изложби, които да посетите за вдъхновение:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: