Ryanair таксува пътниците с незаконен данък

мин. четене

Унгария глоби нискобюджетната авиокомпания Ryanair с 300 милиона форинта (780 000 долара) след разследване на Агенцията за защита на потребителите. По сигналите, авиокомпанията е таксувала пътниците с допълнителен данък, обоснован, че е валиден за цялата авиоиндустрия, съобщи министърът на правосъдието на Унгария пред Ройтерс.

„Органът за защита на потребителите откри днес нарушение на закона, тъй като авиокомпанията е подвела клиентите с нечестната си бизнес практика“, написа министърът на правосъдието Юдит Варга в публикация във Facebook.

През май правителството на премиера Виктор Орбан обяви данък на стойност 800 млрд. форинта върху  т. Нар. допълнителни печалби на големите компании. Данъкът имаше за цел да запуши дупките в бюджета от свръх разходите по време на пандемията и този ход помогна на Орбан да бъде преизбран през април.

Ryanair призова унгарското правителство да отмени глобата, която нарече "погрешен нов данък“, налагана на всеки заминаващ пътник. „Данъкът ще навреди на унгарския туризъм и икономика“, подчертаха от авиокомпанията, базирана в Ирландия. 

Ryanair  се противопостави на данъка, налаган в Унгария и заплаши, че ще бъде принудена да премести фокуса си върху страни, които работят за възстановяване на трафика след пандемията, а не го утежняват с допълнителни такси. В коментар по темата конкурентният превозвач Wizz Air, базиран в Унгария, заяви, че ще отнеме много време на авиоиндустрията да се върне към нивата на приходи и рентабилност от преди коронавирусната инфекция, но данъкът ще попречи още повече на възстановяването на туристическия сектор.

Още за летните драми във въздушния трафик - вижте тук.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: