Бъдещето на банкнотите и документите с лика на Кралицата

мин. четене

Свикнали сме да виждаме лика на кралица Елизабет II на банкноти, печати за качество и множество документи. Какво ще се случи сега с тях?

Английската централна банка заяви, че банкнотите с образа на кралица Елизабет остават законно платежно средство след смъртта на монарха. Това означава, че ще продължават да се използват като платежно средство и запазват стойността си. Допълнително съобщение относно съществуващите банкноти ще бъде направено след спазването на периода на траур.

Множество продукти, които носят кралския печат за удостоверяване на качеството върху опаковките си също ще трябва да претърпят промяна на дизайна. Любимите чайове, сладки, джин, други напитки и облекла получават настоящия печат на Елизабет II, докато не се появи този на крал Чарлз III. 

Има 3 кралски печата - на Елизабет II, принцът на Уелс (който до преди седмица беше Чарлз) и дукът на Единбург (покойния принц Филип). Поради кончината на кралицата, ще трябва да се смени и надписът на единия от тях и вместо "Нейно Величество Елизабет II" ще е изписано "Негово Величество крал Чарлз III". Печатът на принца на Уелс се запазва, тъй като са изобразени единствено трите пера, които са символ на наследника на престола, принцът на Уелс, а не името му.  

Смъртта на кралица Елизабет II породи въпроси и за това дали паспортите на Обединеното кралство ще трябва да бъдат сменени и дали все още са валидни.

Вече е ясно, че ще има промени, но вече издадените остават валидни. Промените ще включват смяна на In the name of Her Majesty с In the name of His Majesty. Смъртта на кралицата засяга и паспортите на гражданите на Нова Зеландия, Канада, Австралия и други страни от Британската общност, които също ще претърпят изменения. 

  


Още по темата: