Новият номад: Замених печката за живот на южен остров

мин. четене

Софтуерният разработчик Виктор Варламов всяка сутрин се логва на работното си място от слънчевия испански остров край бреговете на Африка, вместо от родния си град в Полша. И причината не е само, че не обича зимата, а основно заради по-високите сметки за енергия този сезон. Той не е единственият, който избира по-южна дестинация, за да прекара зимата, без високи разходи за отопление и югът на Европа става все по-привлекателен именно заради по-топлия климат и по-евтиния живот. 

50-годишният Варламов не се колебае заедно със съпругата и 13-годишната си дъщеря да се преместят от балтийското крайбрежие на остров Гран Канария на Канарските острови и от два месеца смятат, че са направили най-добрата си сделка. 

„Икономическата ситуация и най-вече войната и политиката около войната в Украйна надделяха за това мое решение“, обяснява IT специалистът. Той живе в Гданск до 2016 г., но един ден сяда и прави прости калкулации за разходите си. Така осъзнава, че може да спестява между 250 и 300 евро от наем, тъй като освен наемът, в Полша плаща 140 евро за сметки и интернет. А сега в Полша след качването на цените само за ток дава 200 евро.

Когато се премества на испанския остров, има много повече пари за себе си. Със спестеното излиза повече, храни се навън със семейството и новите си приятели и може да се разходи по плажа в обедната почивка, вместо само през 10-те дена отпуска през лятото.

Средната температура през зимата на Канарските острови е 20 С и през септември местното правителство започна социална програма, с която представи възможностите за дистанционна работа и за зимен дългосрочен престой, например за пенсионери и хора в т.нар. творчески отпуск или хора със сезонна работа. От тази идея масово се възползват хора от Великобритания, Германия и Швеция, които намират животът на Канарските острови освен много по-евтин, и много по-приятен и социално интересен.

Гърция също видя този потенциал

Гръцкият министър на туризма през септември направи турне в Швеция, Австрия и Германия, за да представи същата идея и да привлече желаещите да прекарат зимата на по-топло и при по-изгодни условия.

Португалия също направи такава кампания и лидерът Луис Аройо обяви, че зимният туризъм за по-дългосрочен престой, базиран на икономически по-изгодните условия се радва на голям интерес. Идеята е много топло приета и от туристическия бранш.

Ройтерс цитира данни на търсачката за наем недвижими имоти HomeToGo, според която наемите във Великобритания, Германия и Нидерландия са скочили съответно с 36 %, 13% и 3 %, което е довело до ръст на наемите в Испания, Гърция и Португалия през зимата. Испанските хотели отбелязват завишени резервации за срок от 2-3 месеца със силно присъствие на хора от скандинавските страни. По-голям е и броят на учениците, които вече ходят на училище в Гран Канария. Най-много - 40 молби, са подадени от семейства от Германия. Заради засиления интерес към острова, авиокомпаниите пуснаха 10 % повече полети. 

От платформата за краткосрочно наемане на частни имоти AirBnB обявиха, че интересът към резервациите през ноември се е утроил, силен интерес има и съм наемането за период от 2-3-4 месеца от април до юни.

Този тип номадство създаде нов вид туризъм, но без особен лукс. На фона на инфлацията и икономическия спад в Европа, все повече хора избират да сменят мястото си на живеене, вместо да правят мечтаните ваканции, но с това на практика получават повече от очакваното.

„Вместо да плащам за електрическа печка, за електрическо одеяло, сега давам парите си за ресторант, за разходка с колело край морето и за повече време за себе си“, казва 48-годишната Анета от Германия, която e избрала дистанционния офис от 3 години насам и за нея няма значение от коя точка на света ще работи.

Още идеи за по-тонизираща обедна почивка

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: