Уоруик Дейвис: Уилоу отново ми върна магията

мин. четене

Уоруик Дейвис отново се въплъщава в ролята на Уилоу от едноименния филм на Джордж Лукас от края на 80-те години на миналия век. Лукас написва Уилоу специално за Дейвис, след като го вижда да играе Еуок в „Междузвездни войни“.

Сега актьорът се завръща в ролята на малкия магьосник, който спасява бебета и връща надеждата на света. За разговорите на Дейвис с Вал Килмър, за снимките на „Хари Потър“ и още интересни виждания за киното и живота, вижте в това интервю на Уоруик Дейвис пред „Гардиън“.

Говори се, че Уоруик Дейвис е най-успешният поддържащ актьор в историята на киното. Благодарение на ролята си на Еуок в „Междузвездни войни“ и професор от „Хогуортс“ в „Хари Потър“, Дейвис има голям принос за приходите от над 14 млрд долара в световен мащаб за киното. Но тази седмица „Уилоу“ тръгна като сериал по Disney+, в който Уилоу отново е под светлините на прожекторите.

Настанен в луксозен лондонски хотел и заобиколен от бурната дейност на снимачния екип, Дейвис казва:

„Това е странен момент. Чувстваш се като на ръба на скала.“

„Уилоу“ е дългоочакваното продължение на едноименния филм от 1988 г. Създаден от Джордж Лукас, режисиран от Рон Хауърд и с участието на Вал Килмър, този филм остана завинаги в романтичните детски сърца на тогавашните деца от 80-те и 90-те, но филмът все още се харесва на днешните малчугани поради перфектно изпълнената приказна атмосфера.

Във фентъзи епоса Дейвис играе титулярния образ – фермера Уилоу Ъфгуд, който тръгва на отговорона и опасна мисия, за да спаси вълшебно орисано бебе от злата кралица, която иска да покори света.

„Това е много скъпа част от моята кариера“, казва Дейвис за филма, който го кара да се гордее толкова с ролята си. Години по-късно той създава компания за мениджмънт за малки актьори и фирмата си именно „Уилоу“.

„Това беше огромна стъпка, защото преминах от актьор, когото никога не сте виждали, никога не сте разпознавали, освен ако не сте истински фен на „Междузвездни войни“, до това, че моето лице вече познаваше и последното дете.“

Въпрос на време беше „Уилоу“ да продължи като телевизионно шоу, защото Disney+ обича да пренасочва старата интелектуална собственост, като използва носталгията на зрителите си. За щастие новият сериал е добър: перфектен актьорски състав – включително Ерин Келиман (Top Boy, The Falcon and the Winter Soldier), Ели Бамбър (The Trial of Christine Keeler) и Тони Револори (Flash Thompson в последните филми за Spider-Man).

А след появата на The Rings of Power и House of the Dragon, топката за телевизионния  „Уилоу“ е висока.

„Толкова се възхищавам на младите си колеги!“, казва Дейвис за младите попълнения в сничантия екип. „От младия талант на киното от 80-те, сега съм стария мръсник на снимачната площадка. Бях еквивалентът на Майкъл Гамбън в Хари Потър.

Това донякъде си личи и в сериала. Уилоу е по-възрастен, мърмори повече, изпада в съжаления, а животът му не се е развил така, както е очаквал. Целта на сценаристите обаче е била трудна, защото те трябва да направят сериала така, че не задължително да сте гледали оригинала на Джордж Лукас.

„Уилоу още носи отговорността на мисията на плещите си. Той не иска да прави това отново, иска да се върне при селяните в селото, но дългът е по-силен от старостта“, казва Дейвис.

Шоуто е плод на въображението на Джонатан Касдан, сценарист и син на дългогодишния писател на „Междузвездни войни“ Лорънс. Касдан явно си е представял поредицата като хибрид на филма „Уилоу“ и един от другите проекти на Дейвис.

„В началото беше странно, защото според мен Уилоу е човек, който прави определени неща по определен начин. Така че излизането извън тези граници е най-малкото некомфортно. Но след като опитах няколко пъти, добре де, поне 100, се почувствах освободен от старите представи.

В ролята на злата кралица Сорша отново е Джоан Уоли, но на екрана определено липсва образа, изигран от Вал Килмър - Мадмартиган. Поради влошеното си здраве, той не успя да се включи в снимките:

„Нямаше ден да не мисля за него, докато снимахме. Какъв готин човек беше той! Когато си на 17 в огромен филм като този, играейки главния герой, има много натиск, физически и психически, да свършиш работата добре. Вал винаги се шегуваше. Развеселяваше ме: „Хайде, можеш да направиш това, окуражаваше ме, когато се затруднявах най-вече при някое физическо предизвикателство. Дължа му голяма благодарност за това“.

Вижте кои са най-гледаните филми у нас: 

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: