София Павлова от Бакхус: Ние сме това, което ядем

мин. четене

Ден преди предстоящия Бакхус Bar & Snack Fest разговаряме със София Павлова, редактор в сп. Бакхус и един от организаторите на събитието.

Как се променя вкусът на българина и как се отразява на концепцията за Бакхус Bar&Snack Fest?

Хубава тенденция, която забелязвам, е, че българите все повече обръщат внимание на това, което консумират. Отдавна не се задоволяват с посредственото. Това е чудесно, защото нашата мисия е непрестанно да допринасяме за развитието на кулинарната култура в България. Мотото, което се роди в нашия Бакхус екип през последната година, е: Ние сме онова, което ядем, пием и четем. Именно това убеждение ни мотивира да правим фестовете, а конкретно Bar & Snack има за цел да обедини всички, изпитващи любов към  градската култура и баровете.

В последните години е повече от очевидно, че има голям интерес към street food концепцията. Някои от най-добрите ресторанти, тези от по-високия сегмент, излизат от кухните си и успяват да създадат най-доброто, на което са способни, в условия, които не са характерни за тях. Друга хубава посока е все по-голямото внимание към миксологията в България. Bar&Snack Fest празнува хубавите барове, които умеят да създават авторски коктейли на световно ниво. Затова и се постарахме да съберем някои от най-добрите заведения в страната. 

А какво могат да очакват бакхустниците на феста?

Фокусът е върху бар културата. Интересно ще е съчетанието авторските коктейли с различни видове храна. Ще има кратки образователни класове на различни кулинарни теми, професионалисти в дадената област ще разкажат своя опит накратко и ще дадат своите съвети.

Един от лекторите ще е Гаро Узунян (основател на Българската уиски академия и собственик на бар СандъкЪ в Пловдив), който ще обясни разликите между ирландското уиски и шотландския скоч. В богатата съпътстваща програма всеки ще открие нещо интересно за себе. Първият ден ще е фокусиран върху Шотландия и Ирландия. Всеки от гостите може да потанцува и ирландски танци, които са част от програмата. По-късно темата ще е България, като идеята е да се обърне внимание на българската и ирландската култура. Един пример за това е и музиката на групата The Peoples (дует с Джейми Макдоналд и Ния Петрова). 

В неделя темата ще е Американа срещу Доминикана. Тогава ще има кулинарна демонстрация, водена от Джоанна, родом от карибска страна, която ще представи няколко традиционни рецепти. Друг акцент ще е и кратката лекция за разликите между американски и доминикански ром. Следобедът продължава с групата Latino Kopeles, които ще свирят и пеят на испански, френски, български, арабски и италиански език.  

Програмата е мултикултурна и еклектична, като това е акцентът, на който искаме да наблегнем. По време на целия фест ще бъде достъпна и мини изложбата на The Sofianer. Фестивалът ще завърши с дискусия, посветена на град София, на която ще обсъдим какво искаме и можем да променим, за да стане столицата ни по-хубав град.

Кои са храните и напитките, които задължително трябва да опитаме на феста?

Освен разнообразни хапки и по-лека храна и по-лека храна, ще има и барбекю и паста, които са по-засищащи. Друго, което си заслужава да се опита, е балкански брънч, японски сандвичи, а дебютанти ще бъдат занаятчийски канелени рулца и суши например. Ще има също вегетариански предложения, както и сладки и солени палачинки. Разбира се, да не пропуснем и бонбоните с лакриц, джелато и протеинови бонбони. 

Ще издам обаче интересни детайли около напитките: ще има авторски коктейли с медовина, с бира и на винена основа, които не срещаме всеки ден. Повечето от ресторантите изготвят менютата си специално за феста.

Любопитно е,че ще сме съседи с Алея на книгата, затова надали съществува друго подобно обединяващо преживяване на интелектуално и гастрономичнеско ниво! 

Бакхус Bar & Snack Fest е част от културния календар на Столична община.


Още по темата: