Салман Рушди в цитати: "Истината е битка. Сега повече от всякога"

мин. четене

Световноизвестният писател Салман Рушди все още е в критично състояние след опита за убийство от петък. За него говори вече целият свят като се подновиха дебатите за истината, за междурелигиозните войни, за свободата на словото.

Салман Рушди – критикуван, гонен, обвиняван за насаждане на религиозна омраза, атакуван и всичко това - заради свободата на словото. Дали то не е важно, ако толкова войни и убийства са извършени заради някаква си свобода и то на словото? Роденият в Индия писател определя себе си с много прозвища: общественик, буден ум, изследовател на истината, емпиричен участник в социалните процеси, писател, освен това бивш съпруг на 4 жени и баща на двама синове. След като излиза романът му "Сатанински строфи" през 1989 г. е обявен официално за враг на Иран, а аятолах Хомейни призова за унищожаването на писателя, дръзнал да пише богохулно за  исляма. 

Като отговор Салман Рушди пусна нова колекция книги „Езиците на истината“ - за правдата, но и за опасностите на движението cancel culture. Ето някои извадки от ключови интервюта на Салман Рушди в изследване на истината и живота ни днес:

Истината е битка повече от всякога

„Не съм много доволен, че съм свързван с магичния реализъм през целия си живот. Всъщност не вярвам в буквалната истина на приказките. Но когато сме деца, тези красиви образи ни помагат да оформим представите ни за света като красив и справедлив. Истината е нещо, което човекът използва за своите нужди. Да, има неоспорими истини, като Земята е кръгла и Слънцето изгрява от Изток.

Но знаете ли, аз живях в годините след Независимостта на Индия и с очите си видях как се борави с истината. Имаше книги за историята и фактите от преди Независимостта, тогава тези писания ни бяха завещани от британците като единствена истинна информация за света. Да, но след Независимостта излязоха други книги с другата истина. Имаше хора, които едни наричаха бунтари. Същите тези хора други наричаха герои, заради участието им процеса на придобиване на Независимост. 

Истината е битка. Днес повече от всякога. Просто хората я използват за своите цели. Винаги е било така. И днес е така".

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: