Путин на 70: 7 ключови момента в живота на един диктатор

мин. четене

Руският президент навършва 70 години на 7 октомври. Не е ясно как ще отбележи тази дата - дали като изолиран автократ, в какъвто се превърна, или като самозван наследник на император Петър Велики?

Името му ще остане в историята с рекордния си престой на власт начело на Русия и броя конфликти, в които страната му участва пряко или косвено.

Ето 7 ключови момента от живота на Путин, които са оформили мисленето му и биха могли да обяснят някои от ходовете му.  

  1. Започва да се занимава с джудо, 1964 г.

Роден в Ленинград (днешен Санкт Петербург), белязан от 872-дневната му обсада през Втората световна война, младият Владимир Путин е навъсено борбено момче в училище. Най-добрият му приятел разказва, че той може да се сбие с всеки, защото никога не го е страх. Независимо от това Владимир е слабо и на вид хилаво момче в град, който гъмжи от улични банди. Затова на 12-годишна възраст се записва първо на самбо , а след това и на джудо. Той е дисциплиниран и отдаден на спорта и до 18-годишна възраст взима черен колан по джудо и трето място в националното състезание за юноши.

Разбира се, оттогава този факт се използва като част от внимателно подготвения му пиар образ на "мачо", но изгражда убеждението на бъдещия лидер, че в един опасен свят "трябва да удряте първи и да удряте толкова силно, че противникът да не се изправи на крака".

  1. Влизане в КГБ, 1968 г.

Като цяло хората избягват да ходят на "Литейни проспект" 4, щаба на политическата полиция на КГБ в Ленинград. Толкова много хора са минали през килиите за разпити в трудовите лагери ГУЛАГ по времето на Сталин, че грозната шега е, че така нареченият Болшой дом (Голямата къща) е най-високата сграда в Ленинград, защото от нея се вижда Сибир. Въпреки това, когато е на 16, Путин влиза в приемната, покрита с червен килим и пита как може да стане част от системата. Казват му, че трябва да има завършена военна служба или диплома, а Владимир пита коя степен е най-подходяща.

Казват му - право и от този момент Путин е решен да завърши юридическия факултет, последвано от бързо назначение. За хитро момче, познаващо уличните среди в родния град, КГБ е най-голямата банда в града, предлагаща сигурност и развитие дори и на някой без партийни връзки.

Но също така КГБ дава уникалния шанс да бъдеш движеща сила - както самият той казва за шпионските филми, които е гледал като тийнейджър, "един шпионин може да реши съдбата на хиляди хора".

  1. Заобиколен от шайка, 1989 г.

Въпреки всичките му надежди, кариерата на Путин в КГБ така и не потръгва. Той е усърден работник, но не и изявен ас. Въпреки това се заема да учи немски и това му осигурява назначение в службите за връзка на КГБ в Дрезден през 1985 г. Там си осигурява комфортен емигрантски живот, но през ноември 1989 г. източногерманският режим рухва неочаквано. На 5 декември тълпа обгражда сградата на КГБ в Дрезден. Путин отчаяно звъни в най-близкия гарнизон на Червената армия, за да потърси защита, но чува безпомощния отговор: „Не можем да направим нищо без заповеди от Москва. А Москва мълчи“.

Така Путин се учи как да се справя със страха от внезапния колапс на централната власт и решава никога да не повтаря това, което и до днес смята за грешка на съветския лидер Михаил Горбачов - да не реагира бързо и решително, когато се сблъсква с опозиция.

  1. Посредничество в програмата „Петрол срещу храни“, 1992 г

По-късно Путин напуска КГБ след разпадането на СССР, но скоро си осигурява позиция на съветник на новия реформаторски кмет на Санкт Петербург. Икономиката по това време е в състояние на свободно падане и Путин е натоварен да управлява сделка в опит да помогне на хората в града, разменяйки петрол и метал на стойност 100 милиона долара за храна.

На практика никой никога не вижда тази храна, но според бързо потушено разследване, Путин, приятелите му и градските гангстери прибират парите. През бурните 90-те Владимир Путин бързо научава, че политическото влияние е стока, която може да се осребри, а гангстерите могат да бъдат полезни съюзници. Когато всички около него печелят от позициите си, защо и той да не може?

  1. Нахлуването в Грузия, 2008 г

Когато Путин става президент на Русия през 2000 г., той се надява да успее да изгради положителни отношения със Запада, но при поставени негови условия, включително сфера на влияние в целия бивш Съветски съюз. Скоро се разочарова, след това се ядосва, вярвайки, че Западът активно се опитва да изолира и унижи Русия.

Когато грузинският президент Михаил Саакашвили повежда страната към присъединяване към НАТО, Путин вижда в това преминаване на червената линия и опитът на Грузия да си възвърне влиянието над контролирания от Русия сепаратистки регион Южна Осетия. Това става повод за наказателна операция. За 5 дни руските сили разбиват грузинската армия и налагат унизителен мир пред президента Саакашвили.

Западът е възмутен, но в рамките на една година президентът на САЩ Барак Обама предлага „рестартиране“ на отношенията с Русия и Москва и дори получава правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г.

За Путин е ясно, че това може да се оправи - и един слаб и непостоянен Запад ще се възмущава и протестира, но в крайна сметка ще отстъпи пред решителната воля на Москва.

  1. Протестите в Москва, 2011-2013 г.

Смятаните за фалшифицирани парламентарни избори в Русия през 2011 г. предизвикват протести в Москва. Истински бум на неподчинение настава, когато Путин обявява, че ще се кандидатира за нов мандат през 2012 г.

Известни като „протестите Болотная“ по името на московския площад, демонстрациите са най-голямата проява на обществена опозиция, показвана досега при управлението на Путин. Той вярва, че протестите са организирани и насърчавани от САЩ и обвинява лично държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън за безредиците в Москва.

За Путин това е доказателство, че ръкавиците са свалени и Западът идва директно за него и че всъщност той сега е във война.

  1. Изолиране от Ковид-пандемията, 2020-21


Снимка: Getty Images  

Когато Ковид-19 прерасна в пандемия, Путин държи Русия и себе си в изолация, необичайна дори за автократите. Всеки, срещал се с руския президент, е поставен в изолация за две седмици под охрана и след това преминава през коридор под ултравиолетова светлина и дезинфектант в опит да се убият вирусите. През това време списъкът на съюзниците и съветниците, които могат да се срещнат с Путин, се свива драстично до шепа привърженици и най-личните колеги.

Срещайки по-малко различни мнения и почти не осъзнавайки какво се случва в собствената му страна, Путин смята, че всичките му виждания са правилни, а предразсъдъците му – оправдани. По това време започва и изграждането на идеята за военна инвазия в Украйна.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: