Надежда Йорданова: Егото на политиците трябва да отстъпи

мин. четене

Познаваме Надежда Йорданова като министър на правосъдието и като една от силните и знакови фигури на Демократична България. Познаваме усмивката й, но познаваме и нейната твърдост и решителност в борбата й за независима и работеща съдебна система, за механизъм за отчетност на главния прокурор и промяна в конституцията. Нейната битка за правова държава продължава и след падането на правителството, в което ДБ беше коалиционен партньор редом с Продължаваме промяната, БСП и ИТН, последните от които торпилираха опита за реформи и борба със статуквото. Като министър на правосъдието в рамките на 7 месеца тя и нейният екип работиха по 39 проекта на нормативни актове. В края на мандата й 19 бяха напълно завършени.

Днес Надежда Йорданова е кандидат за депутат на ДБ, водач на листата в 23 МИР - Русе, с преференция 101. С нея разговаряме за постигнатото в рамките на мандата й като министър на правосъдието, за посланията и разума, за съдебната реформа и как жените променят политиката.

Госпожо Йорданова, остава една седмица до изборите. Работи ли според Вас слоганът на ДБ в тази предизборна кампания - "Довери се на разума"?

Той обобщава по много ясен начин сърцевината на нашите послания. В момента България има нужда от устойчиви и ефективни решения, за да може да може да преведена през множеството бури, които ни връхлитат, без нито един човек или бизнес да изпадне зад борда. И ако си представим България като един кораб, той трябва да остане цял. За да случи това, решенията и „хрумките“ с еднодневен ПР ефект трябва да бъдат изоставени. Егото на политиците трябва да отстъпи. И като гледаме на всички тези кризи като на възможности, да можем спокойно да предложим устойчиви и работещи решения, като се стремим да постигаме максимално широко съгласие.

Вашата разумна и отговорна позиция стига ли до хората, успяват ли да ви отличат сред останалите политически сили, сред посланията на фона пропагандната, откровените лъжи и манипулациите?  

Борим се за всеки глас, затова сме постоянно сред хората и обясняваме къде точно стои ДБ, кои са нашите ценности и как  ги защитаваме. В сравнение с 2017 г. например хората не само разбират за какво говорим, но разбират и защо това е важно, как ще повлияе върху живота им, върху бъдещето на децата им, върху добруването на родителите и близките им. И подкрепата за ДБ е устойчива. 

Неотдавна бях на пазара в Сливо поле, Русенска област, и хората показаха, че са са наясно например с нашите усилия за осъществяване на съдебната реформа. Да не говорим за борбата с корупцията. За тези проблеми дълги години се говореше, но нищо не беше направено за решаването им. 

Несъмнено ни костваше много от гледна точка на енергия и като усилия, но от ДБ (и като парламентарна група, и като министри в правителство) показахме в месеците, в които участвахме в управлението, че можем да работим за решаването на трудни проблеми, да формираме и предлагаме решения по трудни въпроси, и то ефективни. Такива, които устояват на оспорване и различни атаки.

В сектор Правосъдие например – всяка промяна, която беше свързана със съдебната реформа от гледна точка на ограничаването на правомощията на главния прокурор, както и с механизма за по-добрата демократична отчетност на неговата дейност, беше оспорвана в Конституционния съд и ние устояхме на този тест. Така показахме, че освен че можем да налагаме важните теми в дневния ред в обществото и да говорим за проблемите, можем да предлагаме и да въвеждаме на практика и конкретните решения.

Реалистично ли е да очакваме работещ парламент и ще можете да продължите реформите, които започнахте ?

Реформата на прокуратурата и антикорупционното законодателство ще се случат. Просто това е историческата логика на нещата, за да продължи да се развива България. Разбира се, най-добре е да се случи възможно по-рано. Дали ще има работещ парламент, това е отговорността на всички политически сили, които ще влязат в следващото Народното събрание.

Не искам да пророкувам какво ще се случи. В момента, по време на предизборната кампания, за нас е важно да направим всичко възможно избирателите да чуят нашите послания, за да могат хората да направят информиран избор в деня на вота и да дадат доверието си. 

Как жените променят начина, по който се прави политиката, и за Закона за защита от домашно насилие, за който Надежда Йорданова е направила изключително много, прочетете тук - в Момичетата от града.  


Още по темата: