Георги Тошев - майсторът на думите, който избира да действа

мин. четене

„Няма да стане!“ Това е толкова типично българско, когато се роди нова, дръзка и провокираща идея и повечето хора нямат смелост да я видят. Но това „Не“ може да е каляващо! Журналистът, пътешественик и разказвач на историите на известните Георги Тошев е поел по пътя, по който посоката е само напред и стана лице на кампанията The Walkers на известната марка скоч уиски Johnnie Walker заедно с актрисата, модел и моторист Анжела Недялкова.

И за двамата може със сигурност да се каже, че не избират утъпканите пътеки, но не се спират пред нищо, колкото и препятствия на излизат на пътя им. Кампанията на скоч уиски номер 1 в света е стилна и, както винаги вдъхновява с точните послания - "Не говори. Действай" и с участието си, Тошев се включва в движението The Walkers, чиито лица вече са и Мила Йовович и Ейдриън Броуди. 

- Г-н, Тошев, участвате в кампания на Johnnie Walker със слоган “Не говори. Действай.“ Как това послание отговаря на характера Ви?

- Динамиката е част от живота ми. С годините се убедих, че действията, а не думите, ни променят и ни движат напред. Аз съм човек на думите, вярвам в тяхната сила и въздействие, но ако трябва да избирам между думи и действия, ще избера действията.

- Има ли изобщо нещо, което може да Ви спре? Кога е разумно според Вас човек да преосмисли посоката, която е избрал, и има ли за Вас път назад?

- Човешкият живот е непредсказуем и пълен с обрати. Вярвам в разума и пътя, който всеки от нас има. Да смениш посоката не е слабост, а стратегия, понякога необходимост. Динамиката го изисква. Аз съм променял посоката на своя живот на няколко пъти. Не е лесно, но съм благодарен на обстоятелства и хора, които са провокирали тази промяна. Понякога да се върнеш назад може да те придвижи много по-напред по твоя път.

- Преживели сте доста, но винаги сте упорствали и сте продължавали напред. Кои са границите, които сте най-горди, че сте прекрачили?

- Никога не се отказах да опитвам, да се променям, да търся начин и да се намеря в различни култури и обстоятелства. Оцелявах, не на всяка цена, но вървя по път, който смятам за важен за мен. Преживял съм гранични състояния, тежка катастрофа, изпитания – лични и професионални, раздели със скъпи хора, но не се пречупих, не изневерих на принципите си. Видях този свят. Обикнах го. Чувствам се навсякъде добре – от Африка през Антарктида и Австралия, до Азия и Америка, живея в Европа. Убедих се, че това, че сме различни, е качество, а не недостатък. Научих се да бъда благодарен. По принцип имам страх от много високо, но след като скочих с бънджи във водопада Виктория, преодолях и този страх. Познавам обаче добре лимитите си – човешки и професионални. И това ме прави по-уверен и спокоен днес.

- Какво Ви дава сили да останете на пътя, по който сте поели, в моментите, когато нещата не се получават?

- Вярата и спокойствието, че грешките са поправими. Важни са уроците! Журналистиката е динамична професия, особено днес в света на фалшивите новини и социалните медии, където всеки може да се изживява като журналист. Битката е за професионалните стандарти и тяхното ежедневно отстояване. Отговорността е двойна, когато имаш екип, студенти, хора, които те следват през годините. Да не се изгубиш във време, в което ценностите се променят, е моята лична задача. Помага ми семейството, приятелите, природата.

- Имало ли е моменти, когато всички са Ви казвали, че нещо няма как да се получи, но Вие не сте се отказали и сте ги опровергали?

- Ежедневно, особено в България, се срещам с хора, чиято първа реакция е: „Няма да стане!“. Много е стимулиращо първото “не“, защото калява. Трудно може нещо да ме откаже от цел, посока, мечта. Професионалният ми път е доказателство, че няма невъзможни срещи. Ал Пачино, АББА, Елиуд Кипчоге, Ани Лейбовиц, Кристо, Моника Белучи, Лив Улман, Роби Уилямс, Джон Лорд, Брайън Мей… са една малка част от важните ми срещи. И няма значение дали идваш от голяма или малка държава, дали 7 милиона или няколко милиарда говорят твоя роден език. Поискал съм, работил съм, случва ми се. Шансът е важен в живота на човек. Благодарен съм, че съм го имал, но аз работя ежедневно за този шанс.

- Кое е най-голямото Ви вдъхновение?

- Дъщеря ми.

- Кое е било най-трудното предизвикателство в кариерата Ви до момента и как го преодоляхте?

- Много са! Бях заплашван, неглижиран в началото, уволняван, но не се отказах. Работата ми със световни медии е била истинско предизвикателство. Научих много. Там трябва бързо да забравиш кой си бил в България, какво си правил до момента, и да започнеш отначало, на чисто. Научих много и днес знам какво мога и какво не искам да правя. Знам, че винаги ще бъда необходим с това, което съм научил. Мога да си намеря работа навсякъде по света. Това ми дава спокойствие. Държи ме буден!

- Заслужава ли си човек сам да проправя пътеки на места, откъдето никой не е минавал?

- Ако е любопитен – да, но не на всяка цена. Аз съм избрал този път, който не е лесен, но за мен е важен. Светът, макар и трошлив, е едно чудесно място за обитаване. Благодарен съм на съдбата, че съм бил на всички континенти, срещнал съм толкова различни хора, преживял съм много. Това ме зарежда с енергия, която имам необходимост да предам и на другите. Новият път е ново знание, а аз няма да се уморя да уча!

- Какво бихте казали на хората, които знаят какво искат, но се страхуват да направят първата крачка към него?

- Не е страшно! Направете не само първата, но и втората, и третата… Пътят ни е даден, за да го вървим. Пътят е движение. Не говори! Действай!

Празнуваме живота всеки ден, навсякъде по света, припомнят The Walkers – българските лица Георги Тошев и Анджела Недялкова.

Със съдействието на Diageo - световен лидер в областта на алкохолните напитки


Още по темата: