Берлускони - още е рано за пенсия

мин. четене

Милиардер, имотен и медиен магнат, 3 пъти министър-председател на Италия - кариерата на Силвио Берлускони е впечатляваща и продължава десетилетия наред. През последните години той се оттегля от политиката, за да се погрижи за здравето си и рядко се появява на партийни събития или, ако го прави, е предимно с видеовръзка. Забранено му е да заема обществена длъжност в Италия за 4 години, след като беше осъден за данъчни измами.

И все пак сега, на 85 години, когато повечето хора на неговата възраст биха се отдали на заслужена почивка, бившият италиански премиер решава да се върне в играта и да се кандидатира отново за изборите:

„Така всички ще бъдат щастливи“, казва Силвио Берлускони пред радио Rai с неподражаемата си самоувереност и обяснява, че това завръщане е продиктувано от чувството му за дълг.

В писмени отговори за влиятелния вестник Politico, Берлускони обяснява, че Италия се нуждае от ценностите, които представлява само неговата партия - за рестарт на икономиката.

„Родителите ми ме научиха, че когато силно чувствам в себе си чувството за дълг, трява да действам. Трябва да намеря куража да го направя“, отговаря милиардерът.

Изборите на 25 септември се очаква да доведат до триумф на дясна коалиция с участието на партията на Берлускони. Това ще му спечели нова доза влияние за следващите 5 години.

Завръщането на блудния син

Берулскони доминира в политическия и медийния живот в продължение на две десетилетия и изглежда, че политическата кариера е зад гърба му. Имиджът му е опетнен от т.нар. бунга бунга скандал, в който свидетели описаха оргии в пищната му вила край Милано. През 2011 г. нарастващата криза с държавния дълг и опасенията, че Италия може да изпадне в неплатежоспособност, го принуждават да предаде властта на технократа Марио Монти. Берлускони е подложен на много съдебни дела и накрая е изключен от Сената след присъда за данъчни измами през 2013 г.

Но вълната на неочакван националистически популизъм от последните години дава шанс на Берлускони да се върне в ролята на отговорен проевропейски умерен политик от нов тип. Той е избран в Европейския парламент през 2019 г., въпреки че рядко присъства на гласуванията. Миналата година рехабилитацията му изглежда завършена, когато се присъединява към голямата коалиция, водена от бившия президент на Европейската централна банка Марио Драги.

Миналия месец с усет за промяната в политическите ветрове, Берлускони се присъединява към други коалиционни партньори в търсене на подкрепа за правителството на Драги. Тримата му министри в правителството подават оставки от партията „Форца Италия“, заявявайки, че той е „безотговорен“ и поставя партийните интереси пред тези на страната. Берлускони отрича с думите:

„Бихме предпочели правителството на Драги да продължи до естествения край на законодателния мандат с избори през 2023 г. …

Но това не е възможно поради, както го описва Politico -  безотговорното поведение на „5 звезди“ и двусмислените маневри на демократите. „Няма друго решение, освен да се върне гласът на хората“, казва Берлускони и пуска убедителна усмивка – неговият най-силен коз.

Подкрепата за Берлускони и младшия партньор в десния съюз с крайнодесните „Братя на Италия“ на Джорджия Мелони и антиимиграционната „Лига“ на Матео Салвини, е далеч по-малка от славните дни от 2008 г. Тогава партията му печели 37 % от гласовете, а в момента подкрепата се оценява на около 8 %. Но взети заедно, партиите от десния съюз се очаква да вземат около 45 на сто от гласовете, което би трябвало да е достатъчно за мнозинство в парламента.

Десницата обаче трябва да спечели не само италианските избиратели, но и международните търговци на облигации, рейтинговите агенции, европейските правителства и институции. Всички те са загрижени, че най-дясното правителство в следвоенната история на Италия може да представлява риск за демокрацията и участието на Италия в ЕС и НАТО. Ако международните институции не са убедени, че силно задлъжнялата Италия ще бъде в сигурни ръце, цената на заема ще скочи до небесата и възможностите за действие на правителството ще бъде силно ограничено.

Обратният завой спрямо Путин

Опасения идват и от топлите отношения на някои политически структури от ЕС с крайнодесни партии в други страни като Vox в Испания и с авторитарни лидери като унгарския премиер Виктор Орбан и руския лидер Владимир Путин.

„Лигата“ подписа споразумение за сътрудничество през 2017 г. с „Единна Русия“ - партията, която подкрепя Путин и Салвини се опита да проведе мирна мисия, платена от руското посолство по-рано тази година. Берлускони се радва на дълго приятелство с Путин и досега критиката на екс италианския премиер към руската военна инвазия в Украйна е доста тиха. Но в коментарите си за Politico Берлускони недвусмислено осъди досегашния си другар:

„Днес Русия, която атакува Украйна, наруши международното право и доведе до болезнена война в сърцето на Европа.“

Поглеждайки назад към времето, когато беше премиер, Берлускони твърди, че е работил за подобряване на отношенията между Русия и Запада. Споразумението между НАТО и Русия от 2002 г. можеше да започне нова ера, в която Русия да е стабилен партньор, но оттогава Берлускони изрази разочарованието си от Путин.

Той отрича който и да е член на партията му от дясната коалиция да е екстремист, като подчертава, че коалицията е дясно-центристка.

„Ние сме проевропейски, прозападни и пронатоввски настроени с либерални демократични възгледи“, казва Берлускони и набляга на това, че няма да участва в никакво правителство, ако не е абсолютно сигурен в демократичната коректност, чувството на отговорност и лоялност към Европа и Запада.

Според Берлускони лявоцентристките лоялности са спорни, тъй като сред тези коалиции им крайнолеви, които са гласували против присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Не минава без шум около Берлускони

Въпреки намалената си активност, Берлускони все още разчита на таланта си да предизвиква шум. Миналата седмица по време на обсъжданията на предложената реформа на президентската система, той предполага президентът Серджо Матарела да подаде оставка. Коментарът е възприет като атака срещу Матарела - гарантът на демократичните процеси и балансьор в Италия, ползващ се с най-висок рейтинг на одобрение в Италия.

Противниците на Берлускони обвиняват десните в заговор за подкопаване на италианската демократична система и провидяха апетитите на Берлускони към президентския пост. Той обаче отрича каквото и да било желание да стане държавен глава. Вместо това обаче може да се стреми към втората най-висока институционална роля в Италия – председател на Сената, но той би бил много противоречив избор и неговите съюзници досега не са го одобрили.

Запознати казват, че предизборната кампания е оживила 85-годишният обигран политик. Кампанията му от видеа във Фейсбук се заиграва с носталгията по 90-те години на миналия век и изпитания във времето набор от данъчни облекчения и по-високи пенсии. Дори и без официална институционална роля, стига да събере гласовете, които очаква, Берлускони ще държи значителна власт в следващото правителство.

Идеологически има широко съгласие между десния алианс относно предизборна програма за намаляване на данъците и ограничения върху имиграцията, а крайнодесните партии изглежда малко вероятно да угодят на своите по-екстремистки поддръжници. Но Берлускони може, ако желае, да начертае много червени линии. Позицията на „Форца Италия“ в центъра означава, че тя е единствената от партиите, която теоретично може да премине към подкрепа на ляво или технократско правителство, без да плаща висока цена пред избирателите.

„Берлускони е от съществено значение. В центъра той може да играе много игри“, каза Даниеле Албертаци, професор по политология към университета Съри. „Той може да остане актуален през следващите 5 години и вече го е правил, с каквото си науми“, заключава експертът.

Как Италия се върна на политическата спирала от избори:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: