Зеленият ринг на София, който всички очакваме

мин. четене

Проектът “Зелен ринг София” е на път да се сбъдне след години на планиране и обсъждания в търсене на повече зелени пространства в града за по-чист въздух за столичани. Концепцията се опира на подробни урбанистични анализи и план за действие за трансформирането на трасе от 30 км. неизползвани терени в София, които минават по неактивни жп трасета, по протежението на реки и покрай изоставени инфраструктурни обекти и производствени и жилищни зони и паркове.

Изграждането на Зеления ринг би дало достъп до най-големия линеен парк в София на близо 250 000 души в 30 софийски квартала. Той може да служи и като важна пешеходна връзка и гръбнак на велосипедна мрежа, която значително да подобри мобилността в града – нещо, което столичани отдавна желаят, но завършена веломрежа не само няма, но и не е планирана.

По анализа и концепцията за реализация на Зеления ринг работи екип на общинското предприятие „Софияплан“ и инициаторите на проекта от фондация “Зелена линия София“. Основната цел е възможността за свързване на различни столични паркове, който ще подобри пешеходната и велосипедната достъпност между отделни жилищни квартали. Чрез линейния парк кварталите ще имат много по-добър достъп до обекти на зелената система и разнообразни публични сгради, сред които са десетки училища, детски градини, спортни и културни центрове.

За целта е изготвен подробен анализ на широк спектър от фактори и нужди на местното население. Разгледани са още собствеността на земята, устройствените зони, дървесните масиви, обхвата на обслужване на ринга, гъстотата на населението и демографската прогноза за различните отсечки.

Взети са предвид и състоянието на наличното улично осветление и възможността за връзка между Зеления ринг и транспортната мрежа в града. Зеления ринг на София може да съживи занемарени прострастранства в града и да насочи инвестиционен интерес към множеството неизползвани сгради около бъдещия линеен парк.

Обявяването на проекта е на 15 ноември в "Топлоцентрала" - обект, който има отношение към екологичните каузи на града и съвременния лайфстайл. Събитието е отворено за всички граждани, представители на столични райони, институции, бизнеси, неправителствени организации и експерти, които имат интерес към реализацията на Зелен ринг София.

Повече информация можете да намерите тук:

https://www.greenlinesofia.com/

Ето как сработват подобни идеи по света: 

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: