Връщат историческия облик на Централни хали

мин. четене

Противоречията, с които беше посрещната новината за влизането на Kaufland в Централните хали, може да се окаже добър начин за стопанисване на историческата сграда, след като през годините не беше намерено работещо общинско решение за привличане на търговци и клиенти с достатъчно привлекателен проект.

След като взе столичните Хали, веригата магазини се зае да върне автентичния вид на 110-годишното здание и да сглоби парченцата история за софиянци. Сградата на Централните хали е паметник на културата от национално значение и миналата година Kaufland България представи проект за съживяване на функциите и вида й. През май 2022 г. беше одобрен проектът от административните органи с влязло в сила разрешение за строеж.

Вдъхновен от оригиналните чертежи на арх. Торбов, проектът цели да възстанови автентичния вид на на сградата, освобождавайки пространството и разкривайки всички нейни архитектурни и културни елементи. Проектът има и социална цел – да възстанови културните функции на сградата като място за срещи, отдих и култура. Около стария фонтан ще бъдат изградени седящи места, тераса с места за хранене и почивка и интерактивна зона за археология и история, разположена в сутерена на магазина.

За изграждането на новите щандове е взето предвид цялостния дизайн на покрития пазар, който да допълва визията. Емблематичната метална конструкция ще запази оригиналния си вид в типичните за епохата от началото на 20-и век зелено-боядисани метални елементи.

Магазинът ще се придържа към естествените материали за подредбата на стоката в дървени и плетени панери. Стъклен асансьор ще качва хората до второто ниво и сутерена. Там ще бъде обособена зона и за история на сградата, но и на София, през вековете, управлявана от различни култури, оставили своите стилове като следа.

Около тази зона ще има интерактивно пространство за различни арт събития и прояви.

Още планове за развитието на София:

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: