София вече има планетариум

мин. четене

София беше вече не е  единствената европейска столица без планетариум. На 25 ноември пред Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала" ще е официална церемония за откриването на първият в столицата планетариум, според информация на БТА.

Диаметърът на купола е  5 м, съоръжението е с  височина 4,6 м а  капацитет на посещения  е до 15 души. Теренът му е осигурен с подкрепата на Столична община.  А първите посетители Планетариумът ще приеме на 26 ноември.

Планетариум „Андромеда” е създаден по проект на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“, а процесът по изграждането му е отнел две години. Конструкцията му е разработена от авиционните инженери Недислав Веселинов и Янислав Мирков. Планетариумът е произведен по авиационна технология с използване на композитни материали.

Работното му време ще бъде от 11:00 на обяд , като на всеки  на всеки кръгъл час ще влизат по 12-15 души.  Под купола ще бъдат прожектирани научно-популярни филми за Вселената, океаните и Земята, както и анимационни филми за най-малките. Тъй като проектът е частично финансиран чрез дарителска кампания създателите предвиждат да създадат социална програма с безплатен вход за посетители със специални потребности.


Още по темата: