Париж забранява електрическите тротинетки

мин. четене

Париж обмисля да наложи забрана на 15 000 електрически тротинетки под наем поради завишения брой инциденти. Само за първите 8 месеца от годината са регистрирани 337 злополуки с тротинетки спрямо 247 през 2021-а.  Властите ограничиха броя на операторите до 3, които могат да предлагат услугата с мобилното приложение, но имаше поставени и други условия.

Лицензите на Lime, Dott и Tier изтичат през февруари 2023 г. и градският съвет ще гласува дали да продължи тази опасна практика в многомилионния град. Последният глас обаче ще бъде на кмета на Париж Ан Идалго.

През 2021 г.във Франция загинаха 24 души при инциденти с електрически тротинетки. В световен мащаб злополуките също растат, което налага затягане на правилата. Безразборното паркиране също е повсеместен проблем за всички градове.

Електрическите скутери, достъпни чрез мобилни приложения, са част от движението на Париж от 2018 г., но след многобройни оплаквания за липсата за правила, столичните власти намалиха броя им от 2020 г. Парижкото кметство даде 3-годишен договор на трите оператора, но настоя операторът да ограничи скоростта на скутерите до 20 км/час. Определени бяха и зони за паркиране.

Операторите предложиха допълнителни разпоредби, включително проверка на личните данни, за да се уверят, че потребителите са над 18 години. Настояха и за регистрационни номера на скутерите, за да може полицията да идентифицира нарушителите на пътя и да контролира возенето на повече от един човек.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Clive Williams (@clivew198)

„Ако Париж приеме нашите предложения, той ще стане градът с най-строгите регулации за скутерите в света“, каза директорът по връзки с обществеността на Lime Гаранс Лефевр.

Трите оператора на електрическите тротинетки в Париж настояват, че скутерите са най-добрата алтернатива на замърсяващите автомобили с въглеродни емисии или на претъпканите метро линии.

Според заместник-кметът по транспорта Давид Белиар от зелената партия, неудобствата от тротинетките сега са повече от ползите за града.

Париж е лидер и в още градски тенденции


Снимка: Pixabay" />

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: