От София до Талин: 7 коледни базара в Европа

мин. четене

Ето че декември вече е тук и коледни звънчета се чуват отвсякъде. Сега е сезонът на коледните базари, на интересните партита и на срещи с любимите хора на греяно вино, бургери, картофки и печени наденички.

А ние, в България, определено имаме късмет, защото можем да избираме и с бързо планиране (разбира се, ако разполагаме с нужните средства) да се озовем например във Виена или в Страсбург, за да се насладим на коледната атмосфера.

Тук ще видите 7 специални коледни базара, разпръснати из цяла Европа, някои от дестинациите са ви познати със сигурност, други ще ви изненадат.

И разбира се, започваме с нашия град!

"Коледен парк София"

Къде: София, пл. „Славейков“

Кога: 4 - 30 декември

Приказният "Коледен парк София", който се открива днес - 4 декември, е създаден, за да отрази духа на традиционните европейски събития в празничния месец.

Коледно настроение, открита музикална сцена, зона за храни и напитки (street food зона, крафт питиета и разбира се, греяно вино) фермерски продукти от български производители и много изненади в сърцето на София.

И тъй като организатор на събитието е екипът на Mish Mash Fest, един от най-популярните и успешни крафт базари в България, с над 7-годишна история и 60 издания - ще открием шопинг зоната с дървени къщички произведенията на най-талантливите творци на приложно изкуство и художествени занаяти у нас.

Фестивалът се провежда със съдействието на Столична община, Столичен Общински съвет и Пазари "Запад".

 

Скъпи приятели, Коледният парк отваря врати утре в 11 часа! Официално ще запалим светлинките в 17.00, когато ще има...

Posted by Момичетата от града on Friday, 2 December 2022

 

Къде: Виена, Белведере

Кога: 18 - 26 декември

Малко градове се потопят изцяло в празничния дух като Виена. Безброй коледни базари се простират по тесните улички на стария град, като предлагат сергии, пълни с традиционни дървени играчки и ръчно изработени подаръци.  Wiener Chriskindlemarkt und Weihnachtstraum е може би най-големият и най-известният, но ето една друга коледна локация там - двореца Белведере, предпочитана от местните жители.

Стилен бароков дизайн и светлини, коледни търговски щандове, барокови светлини и романтична атмосфера, необичайни коледни подаръци и изкушения под мотото: „Това е вкусът на Виена“. Според туристите мястото е зашеметяващо.  

 

А в Италия...


Още по темата: