Мрачните софийски улици - предпоставка за още повече насилие

мин. четене

София е мрачна, приглушена и на места направо тъмна. Това може да види всеки минувач, особено по малките улички в по-отдалечените квартали, но все повече и в центъра на столицата. Причината за това може да я всякаква – от изгорели крушки, неработеща инсталация на уличното осветление, но напоследък се говори и за умишлено пестене на електроенергия.

Проверка на столичния център в района на НДК и 5-те кюшета показа, че лампите по улиците често работят поне през една, на места през няколко, а по малките улички като „Разслатица“ – няма нито една работеща улична лампа. Изпратеният сигнал до Столична община все още стои с отговор „Сигналът е приет“, но действие от месеци няма. Подобна е и съдбата на улиците "Доспат" и "Тунджа", които стигат от НДК чак до "Пирогов".

Потърсихме отговорното по казуса столично акционерно дружество "Улично осветление", но на посочените контакти никой не отговаря. 

Новосформираната партия „Спаси София“ отбелязва, че в такава тъмна София жените и децата няма как да се чувстват в безопасност. Темата беше повдигната в Международния ден срещу насилието над жени с отправката, че насилието се случва не само в дома, но и навън - най-често на места, където няма осветление.

Затова от „Спаси София“ предлагат повече светлина за града в няколко стъпки:

  • Възстановяване на осветлението там, където вече има изградени стълбове
  • Увеличаване и подобряване на осветеността на най-натоварените тротоари и пешеходни пътеки
  • Изграждане на окачено към сградите осветление, за да се премахнат стълбовете от тротоарите и да се освободи повече място за пешеходците
  • Създаване на концепция за умно осветление, спомагаща за по-енергийно ефективно и икономично обслужване.

Преди няколко месеца беше разкрита схема за уличното осветление, като се плаща над 7 пъти от пазарната цена - цена, която плащат всички данъкоплатци и жители на града.

Повече за това вижте тук

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: