Боклуците да се превърнат в ресурс или какво е кръгова икономика?

мин. четене

Поредица от конференции-дискусии за основните екологични проблеми на градовете организира Френският институт в България. Първата тема са отпадъците – един от основните замърсители на големите селища. Отношението към боклуците, използването и рециклирането им, но и как да ги ограничим или да ги превърнем в ресурс и богатство – това са част от темите, които ще бъдат дискутирани в поредицата обществени обсъждания.

На 10 ноември от 12 до 14 ч. онлайн конференцията ще бъде на тема: „Кръговатата икономика: илюзия или необходимост?“ Иновациите съществуват, но те твърде често остават неразбрани. Френският институт в България дава глас на изследователи, неправителствени организации и местни експерти, за да се обнови перспективата и да се даде отговор на предизвикателствата като се представят иновативни подходи в тази област.

Често възприемани като проблем и разход, отпадъците са източник на решения за кръговата икономика. Дискусията ще се съсредоточи върху това какво могат да направят компаниите, НПО и гражданите, за да преминат към икономика на рециклиране, оползотворяване и кръгова икономика. Ще бъде показан и пример с вече постигнати резултати в няколко европейски държави като Франция, Полша и Румъния.

Линк за участие в Zoom в първото онлайн събитие на 10 ноември от 12 ч.

На 29 ноември от 12 до 14 ч. в зала „Славейков” на Френския институт ще бъде дискусията на тема „От управление на отпадъците до управление на ресурсите”. Ще бъдат разгледани политическите избори, необходими за излизането от разточителната икономика и преминаването към кръгова икономика. Въпросите ще се съсредоточат върху управлението на отпадъците в градовете: Как да ограничим отпадъците? Как да ги събираме разделно и рециклираме? Как тези действия могат или трябва да променят начина, по който управляваме публичните политики и нашите решения.

На 13 декември от 12 до 13 ч. в зала „Славейков” на Френския институт ще бъде осъждана темата „Отпадъци: дали вече не съществуват решения?“ Тази дискусия ще бъдат разгледани електрическите уреди и електронни устройства, които отиват на боклкука, но съдържат много материали, които могат да се рециклират. А в момент на изчерпване на природните ресурси, използването на тези отпадъци с много пластмаса и редки метали е от съществено значение за кръговата икономика. 

Ако се вълнувате, ето какво не знаете за рециклирането

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: