Блянът за пешеходната улица "Шишман" и червения килим

мин. четене

Столичната улица "Шишман" спокойно може да получи званието "най-ремонтираната улица на София", след като само за 3 години улицата беше разкопавана, оправяна и отново разкопавана няколко пъти. 

Жителите в централната част най-накрая почнаха да виждат завършения й вид с нова настилка от бетонни плочки, комбинирани с павета в безспорно красив уличен дизайн, който - стискаме палци - да се запази поне идните 5 години.

Улица "Шишман" пази стила на царска София със сградите от началото на 20-и век със силно Виенско влияние, но не случи на управници, които да създадат визия за градската част от Парламента - в т.нар. Опашката на коня до ул. "Хан Крум". Точно тази сърдечна вена на София е сред най-инфарктните за паркиране и живущите от години се оплакват от недостига на паркоместа. Те не са регулирани с индивидуални места, при все стикерите за синя зона, които общината така щедро издава на калпак, но не гарантира никому място. Това поставя живущите в квартала в силна конкуренция за паркомясто с приходящите, които идват в центъра за разходка, шопинг или кафе на "Витошка".

И автоматично се нагнетява напрежение около виждането "Шишман" да бъде пешеходна улица - една идея, подкрепяна и от "Спаси София", която звучи атрактивно, но е трудна за изпълнение при липсата на многоетажни паркинги, дори било то и с абонамент в района. 

Остава ни кратката пауза между следващите ремонти, за да се разходим по новата настилка на "Шишман".

А от това София може не само да загуби, а и да връща пари - по-рано дискутирахме темата

 


Още по темата: