Най-сетне Snapchat въведе родителски контрол

мин. четене

Snapchat пусна първия инструмент за родителски контрол, с който може да се следи онлайн поведението на тийндейджърите – основните потребители на приложението. Родителите вече могат да виждат с кого говорят порасналите им деца, но не и съдържанието на техните разговори, съобщава Ройтерс.

Новата функция, наречена „Семеен център“ (Family Center), стартира в момент, когато социалните медии понесоха критики за липса на защита на децата в интернет. През миналия октомври Snap и неговите технологични партньори TikTok и YouTube свидетелстваха пред законодателите на САЩ, след като бяха обвинени, че излагат младите потребители на тормоз или ги насочват към вредно съдържание.

Instagram също свидетелства в изслушването в Сената, за онлайн безопасността на децата, след като във Facebook изтекоха вътрешни документи от анонимен информатор, които показват, че приложението вреди на психичното здраве и здравето въобще на някои тийнейджъри.

С новия родителски контрол възрастните могат да поканят тийнейджърите да се присъединят към Family Center на Snapchat. Те ще могат да видят списъка с контакти на децата си, но само ако те са одобрили този контрол. Родителите ще могат поверително да докладват за всякакви свързани съмнителни случаи като съобщения, изпратени до и от техните тийнейджъри.

През следващите месеци Snap планира да пусне допълнителни функции като известия до родителите, когато техен тийнейджър съобщи за злоупотреба от потребител. Преди Family Center Snapchat имаше някои политики за защита на тийнейджърите. По подразбиране профилите за потребители на Snapchat под 18 години са частни и те се показват като предложен приятел в резултатите от търсенето само когато имат общи приятели с друг потребител.

Абонатите на Snapchat трябва да са навършили 13 години, за да могат да ползват приложението. Новите му инструменти следват подобен алгоритъм като Instagram, който стартира своя Family Center през март, позволявайки на родителите да виждат какви акаунти следват техните тийнейджъри и колко време прекарват в приложението.

 

Какво се случва със сигналите за кибернасилие на деца у нас:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: