Apple иска продукти от Тайван да носят етикет Made in China

мин. четене

Според материал на Nikkei, технологичният гигант Apple е уведомил доставчиците си в петък, че отсега нататък, продуктите, които са произведени в Тайван, трябва да носят етикет "Тайван, Китай" или "Китайско Тайпе". По този начин именно Китай нарича Тайван, защото счита острова за своя провинция, която  се е отцепила незаконно.

С това си действие технологичната компания показва, че не иска да провокира китайските власти допълнително. С решението ще се предотвратят забавяния в доставките, тъй като китайските власти са започнали стриктни проверки и това е проблем за компаниите – в четвъртък например на границата са били задържани части за iphone за проверка на етикирането

Информацията идва дни след като Нанси Пелоси посети Тайван. Визитата беше определена от китайските власти като "мащабна политическа провокация" и предизвикателство към китайския суверенитет. Пекин също така предупреди, че предстои да прекрати разговорите със САЩ в редица области. В отговор САЩ въведоха закон, с който целят производството на чипове под 28nm да бъде извън Китай.

От години много експерти предупреждават за потенциален конфликт между Китай и САЩ в Южнокитайско море.

Икономиките на Китай и Тайван са силно зависими една от друга, защото голяма част от електрониката, която се произвежда в Китай зависи от компоненти – като микрочипове – които се произвеждат в Тайван.

В отговор на посещението на Пелоси Китай започна и военни учения в шест зони около Тайван, които трябваше да приключат в неделя. В онлайн пост обаче Китайската народно–освободителна армия обяви, че ученията ще продължат и в понеделник. Досега те включваха военноморските и военновъздушните сили на Китай, а днес се очаква да се симулира и битка с подводници.

 

 

 

 


Още по темата: